Een mooi verjaardagscadeau

Het gebeurt niet veel dat er door je vrouw een ontmoeting met een oude liefde wordt geregeld. Toch overkwam het mij, toen mijn vrouw mij enkele jaren geleden, op mijn verjaardag een cursus tekenen en schilderen cadeau gaf, met de mededeling: ‘Nu is het tijd om je oude liefde weer op te pakken’.

Dat was het mooiste verjaardagscadeau dat ze me ooit gegeven heeft.

Wie ben ik

Mijn naam is Wolter Jagt, geboren en getogen in Loenen aan de Vecht.

Als kind vond ik het al leuk om te tekenen. Thuis werd er veel getekend en op de middelbare school vond ik het één van de leukste vakken. Na mijn studie heb ik in de jaren tachtig een jaar of 3 een avondcursus tekenen en schilderen gevolgd via het cursusproject in Loenen aan de Vecht.

Begin 2014 kreeg ik mijn verjaarscadeau en heb ik de draad (die dus een jaar of 30 was blijven liggen) weer opgepakt.

Omdat ik ook graag buiten de lessen om wilde gaan tekenen, heb ik een atelier ingericht aan de Rijksstraatweg in Loenen aan de Vecht, waar ik me zo af en toe een paar uur terug kan trekken om lekker te schilderen. Als je een keer langs wil komen, ben je van harte welkom.

Wat doe ik

Ik teken en schilder zo veel mogelijk. Mijn specialiteit is toch wel het maken portretten. Steeds vaker word ik gevraagd om in opdracht portretten te maken. Daarnaast geef ik op vrijdagochtenden in mijn atelier portretlessen aan kleine groepen. Voor de schildervereniging ‘Kleur en toets’ te Hilversum ben ik docent op de dinsdagavond (tekenen en schilderen) en op zaterdagen, portretten naar levend model. Voor het cursusproject Loenen staat voor het eerst een cursus portrettekenen van 6 avonden gepland in het voorjaar en najaar van 2023 en een nieuwe portretcursus in het voorjaar van 2024.

Tenslotte

Waarom eigenlijk die naam wbj-art? Ik signeer al mijn werk met WBJ, omdat mijn volledige naam Wolter Bartholomeus Jagt is.

De geboorte van een tekening

Het maken van een tekening of een schilderij begint bij mij altijd met het aanbrengen van gekleurde ‘vlekken’ op het papier of doek. De ‘vlekken’ krijgen steeds meer vorm en diepte door de toevoeging van nieuwe gekleurde vlekken en lijnen. Dat uit die vlekken en lijnen en kleuren uiteindelijk een schilderij of tekening ontstaat heeft iets magisch. Zo wordt een kunstwerk verwekt en uiteindelijk geboren. Die ervaring is ook mijn drive om iedere keer weer aan een nieuwe conceptie te willen beginnen.